Война за авторски права между Viacom и YouTube


Категория на документа: Право
УНИВЕРСИТЕТ ЗА НАЦИОНАЛНО И СВЕТОВНО СТОПАНСТВО
ФАКУЛТЕТ "БИЗНЕС ФАКУЛТЕТ"
КАТЕДРА "БИЗНЕС ИКОНОМИКА"

КУРСОВА РАБОТА
на тема:
Делото за авторско право между "Viacom" и "YouTube"

Изготвил: Проверил:

София
2013

Съдържание:

1. Увод.............................................................................3

2. Представяне на "Viacom" .......................................................3

3. Представяне на "YouTube" ..........................................................3

4. Развитие по делото 2008г......................................................4
5. Развитие по делото 2010г. ....................................................5
6. Развитиепо делото 2012г.........................................................5
7. Делото наши дни ........................................................................6
8. Изводи ..............................................................................6
Използвана литература....................................................................9

Проблемът отностно авторските права,които регулират съдържанието,циркулиращо в интернет медиите , вече е изключително актуален както в международен, така и в национален план.Казусите, които възникват в тази насока, касаят най - динамично развиващата се артистична, бизнес и социална среда - тази на интернет пространството.
Едно от най - интересните дела, касаещи правата на онлайн медиите, е това между "Viacom" и "YouTube".
"Viacom" - съкратено от ""Video & Audio Communications" е американски холдинг с интереси главно в киното и кабелната телевизия.Фирмата е създадена е на 31 декември 2005г. Статистиката сочи ,че споменатата компания е четвъртият най - голям медиен конгломерат в света след "The Walt Disney Company", "Time Warner" и "News Corporation" . "Viacom" се състои от "BET Networks"," MTV Networks", and "Paramount Pictures" ,като се свързва със своята публика в повече от 160 страни чрез телевизия ,интернет,мобилни платформи и други онлайн приложения. "Viacom" работи приблизително със 170 медийни мрежи ,достигайки над 600 милиона абоната и повече от 500 търговски марки,касаещи медийна собственост.
От своя страна "YouTube" е уебсайт за свободно споделяне на видео.Компанията е основана от трима бивши служители на PayPal през 2005г.На 13 ноември 2006г. сайтът е купен от "Google" за1,65 млрд. долара.Бидейки най-популярният сайт за споделяне на видео , на него се качва разнообразно съдържание,включващо реклами ,откъси от филми ,караоке и музикални клипове и много други.

На 13 март 2007г. медийния конгломерат, заведе делото срещу "Google" и "YouTube",обвинявайки че сайтът нагло е нарушил авторските права като е позволявал на своите потребителите да качват и гледат материали,собственост на "Viacom".В жалбата е посочено, че над 150 000 неоторизирани клипове на "Viacom", като "Спондж Боб" и "Тhe Daily Show", са били на разположение на "YouTube", гледани общо над 1,5 милиарда пъти.
"Viacom" твърди ,че "YouTube" е нарушил авторските права като е излъчил тяхна патентована собственост.Също така ги обвинява в умишлено изграждане на библиотека с видеа,които не са тяхна собственост и го промотира с цел да увеличи трафика в сайта си и по този начин рекламните приходи. В иска, компанията настоява "YouTube". да разкрие данни за потребителите си и тяхната дейност на сайта (по-специално какво видео, от кого и кога се гледа).Като цяло "Viacom" е повдигнала обвинение за три директни и три недиректни нарушения на авторски права .
"Viacom" не е търсила повече обезщетения,след като "Google" слага своя система за филтриране на видеа на име Content Id в началото на 2008г.След това делото се слива с делото ,водено от Английската Висша Лига и други собственици на права.

Развитие по делото 2008г - Окръжен съд

През юли 2008г. преди началото на процеса "Viacom" печели решение на съда ,което задължава "YouTube" да предаде данни ,разкриващи зрителските навици на всеки човек,който някога е гледал филмче на сайта.Това довело до притеснения от факта, че зрителските навици на отделни потребители може да бъде индентифициран чрез комбинация от техните IP адреси и регистрационни имена.Решението е критикувано от EFF (международна некомерсиална организация за защита на свободата на словото ),тъй като намира ,че това е нарушаване на личната неприкосновеност и защитниците на лична информация ,като Саймън Дейвис ,който заявява ,че личната неприкосновеност на милиони хора би била застрашена.Съдия Луис Стантън отхвърля тези опасения и нарежда на "YouTube" да предаде документи с размер от 12 терабайта данни.Решението на съдията е в резултат на факта ,че "YouTube" не спада в графа бизнес услуги за предоставяне на видео и поради това потребителите му не са защитени от Закона за защита на данните на своите потребители.От друга страна ,съдия Стантън отхвърля исканията на "Viacom" - "YouTube" да предаде своите кодове и търсаччки с аргумента , че това е търговска тайна.
През юли 2008г. "Viacom" и се съгласяват "Google" да направи цялата информация анонимна , преди да я предаде на конгломерата.Този тип споразумения бива приложен и в други случаи като делото с Английската Висша Лига.Това споразумение изключва информация за служителите на ответниците и ищците,чиято информация е предадена отделно, без да бъде предадена в анонимен вид.
Именно тази информация от служители бива използвана като доказателство и от двете страни. "Viacom" цитира вътрешни е-мейли ,изпращани между основателите на"YouTube" ,в които се обсъжда как да се справят с клипове ,които са качени на уебсайта и видимо са собственост на големи медийни конгломерати. "Google" от друга страна, заявява ,че "Viacom" е наела не по- малко от 18 различни маркетинг агенции ,които да качват тази информация на уебсайта.Точно поради това "Google" смята,че би било нелогично да се очаква от техните служителите да знаят кои видеа са качени без разрешение ,след като дори "Viacom" и нейните адвокати не успяват да разпознаят , че десетки клипове ,за които има обвинения за нарушаване на авторски права са качени на "YouTube" със изричното разрешение на "Viacom".
Развитие по делото през 2010г.

На 23 юни 2010г. ,съдия Стантън отсъди в полза на "Google" ,отсъждайки че "Google" е под защита на Закона Digital Millennium Copyright и не намира достатъчно доказателства за нарушаване на интернационални авторски права.Съдията е постановил , че докато компанията неуспоримо е знаела ,че патентовани материали бват качени от потребители ,то тя не е знаела дали клиповете са качени с разрешение или не.Също така заявява ,че връчвайки мандата за проверяване на всяко качено видео от контролиращ орган , би било в противовес със структурата и изпълнението на Закона Digital Millennium Copyright. Стантън е отхвърлил сравненията , отпревени от "Viacom" между "YouTube" и други интернет медия компании като Grokster, които са били считани за виновни по предишни случаи за нарушаване на авторски права.Решението на съда също така отхвърля решението взето през 2008г.
Тогава "Viacom" обявяви намерението си да обжалва.
Развитие по делото през 2012г. - Апелативен съд

"Viacom" подава жалба на втора инстанция пред Апелативния съд на Съединените Американски Щати през август 2011г. и се стига до решение през април 2012г.Наред с други неща , "Viacom" и други ищци се фокусират върху вътршни е-мейли между служители на "YouTube" ,в които се разкрива, че те са били запознати с нарушенията.Съдия Кабранес и съдия Ливингстън отхвърлят решението на съдия Станстън с аргумента, че би могло да се установи , че служители на "YouTube" са имали значителна информация и яснота за нарушаване на авторски права на техния уебсайт.Затова има основания делото да отиде за обжалване пред жури. Все пак ,съдът подкрепи едно от аспектите на постановлението на съдия Станстън.Ищците твърдели ,че четири от функциите на "YouTube".,свързани с качване , дисквалифицират услугата от статута Закрилник на лична информация,но апелативнип съд отсъжда,че три от тези функции са всъщност под закрилата ,а четвъртата синдикация подлежи на допълнително обсъждане.Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Война за авторски права между Viacom и YouTube 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.