Източна политика на ЕС


Категория на документа: Право


Геоенергийният модел, който се очертава през последните години на първото десетилетие на 21 век, налага разширяването на съдържателната характеристика на термина "източна политика".

ИЗТОЧНА ПОЛИТИКА = ЕВРАЗИЙСКА (ГЕОЕНЕРГИЙНА)

ПОЛИТИКА.

През следващите години източната, или евразийската, политика на Европейския съюз ще продължава да се определя от политическите преговори и договаряния, които ще са и външната визия на разпределението на финансовите потоци и тяхното акумулиране, а също така визия и на мобилността в международната стратификация на геоенергийната сигурност.
Инициативата на Европейския съюз за политическо и икономическо сближаване с шестте постсъветски републики - Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна - ще бъде възродена на предстояща среща на високо равнище, насрочена за 29 и 30 септември под егидата на полското председателство на ЕС. Така нареченото Източно партньорство отново идва на дневен ред в календара на европейските лидери след около две години застой, през които фокусът на Европа беше насочен изцяло към преодоляване на световната финансова и икономическа криза, кризата в еврозоната иАрабската пролет.

ЕС и шесттe :Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна са различни по своята политическа, икономическа и географска специфика, но всички те са обединени от общото си историческо минало в сянката на СССР и неговото тоталитарно наследство, което настоящето трудно и бавно лекува. В исторически план, след окончателното разпадане на Съветския съюз през 1991 г. Европа се явява като вече закономерна политическа алтернатива за всички държави отвъд Желязната завеса, включително и за бившите съветски републики.

През 1993 ЕС поема отговорността да обещае конкретно бъдещо членство на онези страни от Централна и Източна Европа, които изпълнят високите критерии на Запада за демокрация и икономическа либерализация. През 2004 г. са приети първо европейците в графа "отличници" по реформи, а през 2007 г. по-бавните реформатори, поставени в категория "изоставащи" - българи и румънци. При шестте бивши съветски републики обаче конкретно обещание за бъдещо членство в ЕС все още липсва.

Прагматично погледнато общите цели на ЕС и източните му партньори са политическа иенергийна сигурност, мобилност, интеграция на транспортните и енергийни мрежи, общ пазар и устойчиво развитие. Неизненадващо, фактор за успехи или неуспехи, баланси или дисбаланси в европейската политика на Източно съседство е руският. Русия, след промените от 1991-ва продължава да бъде антоним на европейските ценности за демократично управление, но също така продължава да бъде и стратегически партньор на Съюза, когато става въпрос за прагматизъм и по-конкретно за енергийно сътрудничество и търговия със суровини.

Договорът за Европейския съюз, подписан в Маастрихт на 7 февруари 1992 г. отбеляза нов етап в процеса на създаване на "все по-тесен съюз между народите на Европа". В основата на ЕС залегнаха Европейските общности допълнени от политиките и формите на сътрудничество, създадени с Договора за Европейския съюз.

Отношението на Москва към Източната инициатива на Европа е също толкова противоречив колкото и отношението на ЕС към самата Русия. Първоначалната реакция на руския външен министър Сергей Лавров е да обвини ЕС в изнудване и по-точно в натиск на Беларус, който при други обстоятелства би подкрепил признаване на независимостта на Южна Осетия и Абхазия след военния конфликт през 2008, където Русия навлезе с армията си на територията на Грузия. Няколко дни след изказването си обаче, министърът, воден от политиката на прагматизма в отношенията с ЕС заяви, че не отхвърля възможността за присъединяването на Русия към програмата за Източно партньорство.

Русия и шестте: В подхода си към Източното партньорство ЕС постоянно се води от трудните си отношения с Русия, която е особено чувствителна по отношение на "близката си чужбина", както нарича и до днес съседните си страни. Именно затова и отношенията между Москва и шестте столици са толкова определящи. През март миналата година Русия изненадващо беше предадена в грузинския конфликт от страната, която по-традиция има здрава връзка с Кремъл и до днес не е член на организацията на Съвета на Европа - Беларус.

Къде е мястото и ролята на България в източната политика на Евросъюза? Предимствата на България като член на ЕС в контекста на енергийната сигурност на балканския акцент на евразийския енергиен вектор са в ролята й на ефективна трансмисия (медиатор) в отношенията Запад-Изток. Тези предимства са в историко-културни традиции; конфесионално многообразие, кореспондиращо с подобен модел в евразийското геополитическо пространство; многогодишен политически, дипломатически и икономически диалог и постигнати договорености на различни институционални и властови нива в Русия, южнокавказките и средноазитските, ключови в енергийната област, държави.

Източници:

1.http://www.euinside.eu/bg/

2. www.andrey-kovatchev.eu/bg/news/view/24/1284

3..nina-dulgerova.org/Statii/EastPolicy

4. http://www.europarl.europa.eu/aboutparliament/bg/displayFtu.html?ftuId=FTU_1.1.3.html

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Източна политика на ЕС 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.