Eкспулсирането на ромите от Франция - правомерно действие на една суверенна държава или нарушение на европейското законодателство?


Категория на документа: Право


Европейската комисия ще започне наказателна процедура срещу Франция заради масовото експулсиране на ромски имигранти от страната, съобщи германският вестник "Франкфуртер алгемайне цайтунг".По данни на изданието мнозинството от членовете на комисията ще подкрепят съответната инициатива на еврокомисаря по правосъдието Вивиан Рединг.Очаква се решението да бъде взето в сряда, 29 септември.Освен това може да бъдат предприети наказателни процедури не само срещу Франция, но и срещу още четири държави.

ЕК разглежда експулсирането на ромите като нарушение на основното право за свободно предвижване в ЕС.

Франция депортира в България и Румъния около 1000 роми. През тази година властите планират да експулсират близо 28 000 нелегални имигранти.

Европейски демокрации гонят от територията си мъже, жени и деца-Франция започна депортирането на всички роми, които не са французи, определяйки ги като престъпници без каквото и да било разследване, което да определи дали са нарушили закона, или представляват заплаха за обществения ред.Действията на френската държава идват, след като през 2008 г. Италия представи "мерки за сигурност", определящи т.нар. номади като заплаха за националната сигурност и спешно въведе закон, който доведе до експулсирането на ромите, чиято родина не е Италия.Борбата с престъпността е основателно притеснение на правителствата.Но депортирането на граждани на ЕС с основанието, че техният етнически произход ги прави престъпници, като за нарушение на европейските директиви за расова дискриминация и право за свободно движение от една държава членка в друга.Един от строго установените юридически принципи гласи, че отделните престъпления трябва да се решават чрез установяване на индивидуалната вина пред съд. При това няма установена практика за депортиране на осъдени престъпници, ако тяхната родина е друга страна - членка на Европейскиясъюз.Вместо това европейското законодателство изисква индивидуално установяване на нуждата от депортиране на база сериозността на извършеното престъпление, както и разглеждане на всички други обстоятелства (например силата на връзките на дадено лице с общността).Европейските общности не трябва да толерират престъпността и противообщественото поведение. Но те не са присъщи на нито една етническа група и всички хора трябва да са равни пред закона.От Втората световна война насам за европейците е немислимо да подложат дадена група на общо наказание или масово експулсиране заради техния етнически произход, така че, отхвърляйки фундаментални човешки права в името на сигурността, колективното експулсиране на ромите поставя притеснителен прецедент.
Френското правителство има право да поиска въвеждането на мерки за подобряване на възможностите за работа и развитие на ромите в техните родни държави (в този случай най-вече Румъния и България), които биха намалили стимулите и натиска за тяхното преместване в други държави. В отговор на позицията на Франция шведското правителство също поиска съгласувани действия на ЕС за подпомагане на приобщаването на ромите.
Ромите искат и могат да се интегрират, ако им бъде дадена възможност за това.

Повечето от тях споделят стремежите на мнозинствата в техните общества-дом с всички нужни услуги, добро образование за техните деца, работа, която им позволява да се грижат за семействата си, и възможността за взаимодействие с мнозинството в тяхното общество. Причините те да продължават да се преселват из Европа са ужасяващата дискриминация и лишения, с които се сблскват у дома.Европейският съюз трябва да признае, че общоевропейският характер на този проблем изисква изчерпателна и ефективна стратегия за приобщаването на ромите. Първостепенната отговорност за защитата на правата и благополучието на всички граждани е в ръцете на страните - членки на Европейския съюз.
Политики и програми за подпомагане на интеграцията в заетостта, образованието, здравеопазването и подслоняването трябва да бъдат реализирани на местно и национално ниво. Но ролята на ЕС е да мотивира, координира, подпомага финансово и наблюдава тези усилия чрез план на общоевропейско равнище.

През 2009 г. ЕС подкрепи принципа на "изрично, но не и ограничено насочване" към ромите, като Европейската комисия позволи структурните фондове да бъдат използвани, за да покрият разходите по настаняването на маргинализираните общности с конкретен фокус върху ромите.
Тази стъпка е добре дошла и "изрично, но не и ограничено насочване" трябва да има и в сферите на образованието, здравеопазването и заетостта. Най-важното е правилата за усвояване на структурните фондове да бъдат променени, за да позволят тяхното използване за
здравеопазване и образование от ранно детство, а не само за обучения за работа.
Структурната бедност в ромските общности е тясно свързана с ниското образование и безработицата. В стратегията на Европейската комисия "Европа 2020" са заложени конкретни цели за повишаване нивото на образование и заетост на всички граждани на ЕС.Най-същественото деление между ромите и мнозинствата не е в културата или начина на живот, както често се отразява в медиите, а в бедността и липсата на равни права. Делението е физическо, а не просто психологическо.Сегрегираното образование е пречка за интеграцията и води до предразсъдъци и неуспехи. Сегрегираното подслоняване е довело до създаването на огромни бедняшки квартали, в които липсва канализация и други основни условия, нужни за достоен живот. Окаяното положение на милиони роми през XXI век прави за посмешище европейските ценности и опетнява европейската съвест.Лошото положение на ромите не е краткосрочен проблем на сигурността, който може да бъде решен с драконови мерки за насилственото преместване на хора от една страна членка в друга. Това не само подрива европейските ценности и законови принципи, без да премахва причините за проблема. Като най-голямото етническо малцинство в Европа ромите в ЕС са най-младият и най-бързо растящият демографски дял от населението.Става въпрос за човешки права и основни ценности и е жизненоважно за мира и сплотеността на общностите в цяла Европа.

Авторът е финансист, председател на Soros Fund Management и филантроп, създател след падането на комунизма на фондация "Отворено общество" в подкрепа на прехода на страните от бившия съветски блок към демокрация. Текстът е предоставен от Рroject Syndicate
6.Обобщение

Според мен, проблемът на ромите е в самите тях. Не са виновни българите, французите, нито правителството или медиите. Защото на българските роми им е по-добре, отколкото някъде другаде, включително и в "цивилизования свят". Българите векове наред демонстрират изключителна толерантност към тях, докато на Запад ги е преследвал кой ли не - от Светата Инквизиция до нацисткия Фюрер. Българите и сега проявяват похвална добронамереност към съгражданите си роми. И към този момент държавата ни продължава да отделя огромни суми в помощ на "малцинството". Грижи се за него, осигурява му същите възможности като на българите. Според мен,огромният проблем на циганите е, че са неинтегрируеми. Те като че ли не могат да станат част от нормалното общество и да заживеят по неговите правила. И не защото нямат възможности, а защото не искат, като това нежелание, предавано чрез възпитанието от поколение на поколение, е станало почти генетично вродено у тях. И колкото държавата да се опитва да промени нещо, давайки им шанс, усилията и в повечето случаи са напразни, защото липсва желанието, мотивацията и съгласието да се прави нещо. Има само един вечен стремеж към консумация.Да, именно поведението на "малцинството" е това, което му вреди и го дискриминира, а не нещо друго. Ромите са тези, които сами си лепят "дамгата". Правят го арогантно и с нахално поведение в едно общество, отчаяно борещо се за оцеляването си. Правят като отказват да си плащат тока и данъците в едно общество, в което на всеки му е трудно да ги плаща. Като крадат , защото от това живеят, в едно общество, настръхнало срещу престъпността. Като постоянно се оплакват от "дискриминация" и настояват за "малцинствен имунитет", докато в същото време демонстрират откровено дискриминационно отношение към другите групи в обществото.

??

??

??

??

1 | Page

Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Eкспулсирането на ромите от Франция - правомерно действие на една суверенна държава или нарушение на европейското законодателство? 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.