Eкспулсирането на ромите от Франция - правомерно действие на една суверенна държава или нарушение на европейското законодателство?


Категория на документа: ПравоБългарските националистически формации

В началото на прехода се създават и организации, които защитават правата на българското население, най-вече там, където то е малцинство. Първите формации са мотивирани от желанието да се договорят правата на етническите общности в смесените райони, за което през 1990 г. е проведена Национална кръгла маса. Българският национализъм добива нов глас, когато на политическата сцена се появява Жорж Ганчев като лидер на партия Български бизнес блок. Той издига открито националистически лозунги, съчетани с голяма доза популизъм, и успява да получи 17 % от гласовете на българите в президентските избори през 1992 г. Този успех демонстрира жилавостта на национализма и факта, че много българи не са доволни от промените.

Като естествена реакция на приближаването на България до ЕС може да се приеме засилване националистическите нагласи и влизането в Народното събрание на Коалиция "Атака" под ръководството на Волен Сидеров през 2005 г. Това става и в контекста на нарастващи ксенофобски нагласи и етнически конфликти и в Западна Европа. Но новият български национализъм свидетелства преди всичко за недоволство от битовата престъпност сред ромите, от корупционните практики на ДПС и останалите политически сили и от маргинализирането на немалко българи.

5.Позиция на Франция

Президентът на Франция ,Саркози и самата Франция, са изправени пред критики и осъждане от правата на човека и активисти от опозицията и от ръководителите на католическата църква, епископална църква, а дори и на главния равин. Но френският президент остава непреклонен и е решен да успее да осъществи своята офанзива. В съответствие със своите обявени планове за разбиване 300 незаконни ромски лагери, той вече е изключил около 1000 роми като нелегални имигранти.Повечето са били депортирани в Румъния и България, но някои от тези европейски "номади" са се завърнали в Сърбия. Но ние не говорим за хиляди, а за десетки хиляди. Правителствени мерки, включващи принудителното изгонване на хора през френските граници, предизвикнат обвинения в расова и етническа дискриминация. Находчивите представители на ЕС са все по-предпазливи при разглеждане на проблеми, свързани с имиграцията и всеки въпрос, който може да им струва вота и рискове, се превръща в истинско главоболие. Според скорошно френско проучване, проведено от вестник " Франция Фигаро", 65% ограничителните мерки, наложени на населението в подкрепа на президента Саркози за ромите и 69% са съгласни, че временните ромски лагери, създадени от нелегални имигранти в цялата страна трябва да се премахнат. Франция е единствената страна която дава такава световна публичност за решаване на проблема с незаконните имигранти, роми. Във Франция, това не е първият опит да се отърве от страна на нелегални имигранти роми. През 2009 г. около 10 000 "ДАНС-papiers" от ромски произход са били депортирани в България и Румъния.

Франция отговори гневно на унищожителна критика от страна на Европейската комисия за експулсиране на имигранти роми, наричайки изказването на комисаря по правосъдието Вивиан Рединг "неприемливо" и "неподходящо".

На европейските въпроси за Франция отговори министър Пиер Льолуш:'' Има паралел между експулсиране на роми от Франция и нацистките преследвания на ромите''

"Позицията на Евро комисията е ясна. Общите правила трябва да се спазват. Забраната за дискриминация, основана на расов или етнически произход е един от основните принципи на Европейския съюз ", г-н Барозу.

Г-жа Рединг коментира, че е убедена, че комисията няма да има друг избор, освен да се предприемат съдебни действия срещу Франция за нарушения, които регулират правото на гражданите на ЕС да се движат и пребивават свободно на държавите-членки.
Отношението на французите към ромите ли? Като на българите.

Какво всъщност е отношението на европейските държави към ромските им малцинства? Във Франция отчитам, че отношението на обикновените французи към ромите не е никак по-различно от отношението и страховете на българите.

Но сега вече стана ясно, че дори и във Франция си имат проблеми с "пътуващите хора", както ги наричат официално. Просто досега там за ромите бяха изградени удобни "ниши", предпазващи населението от чести сблъсъци и конфликти. И нещата си стояха в едно "крехко"равновесие.

Но започнаха да се пригодяват - към ударите от обедняването и растяща безработица на французите, и много нови напрежения, породили упреци към сегашните управници. Най-вече заради новопристигащите десетки хиляди румънски, български и други роми.Разпространиха се незаконни гета в покрайнините на големите градове. Заляти баха градски площади и метра с ята от "гладни гларуси" - просяци, джебчии.
Именно затова, след кръвопролитна престрелка на полицията с въоръжени гангстери от "пътуващи хора" (в Марсилия), загина полицай и пламнаха безредици!

За да обосноват твърдите действия на полицията, и за да покажат на французите, че се борят срещу несигурността, властите извъднъж... откриха и истинските виновници - ромите от Източна Европа!И се лансираха медийно оркестрирани разрушавания на "незаконни бидонвили от стари каравани и ламарини". Взеха се и "смели" решения за "репатриране" на чужди граждани, в разрез с политиката и законите на ЕС за свободно движение на хора и стоки от общността.Вярно, че за разлика от нашите родни политици, френските управници и президентът им не се стреснаха дори от заплахите на Брюксел за международен съд за расизъм! Засега е ясно, че се екстрадират не само румънските роми (за наличието на български такива все по-малко се споменава). Ясно става също, че поне Румъния ще получи много пари и помощ за подобряване на живота на малцинствата си.
Знаете ли, че...

Знаете ли, че френското законодателство е предвидило задължение на всички селища с над 5000 жители, да подготвят асфалтирани, електрифицирани и оборудвани с водомери чешми и колектори... терени за къмпингуване на "пътуващите хора"?

Знаете ли, че на тези терени има дори и тоалетни, бани и оборудване с перални помещения? И че там ромските пътуващи групи могат да остават определен брой месеци, като си плащат водата и тока!

Френската държава освен това е назначила социални работници и "образователи", често от ромски произход. И тези хора се занимават с административното регистриране на "пътуващите хора", със записването на децата им в местните училища, както и с подробно отбелязване на оценки и детайлите по образованието, за да има реално познаване на живота на тези хора при всяка временна смяна на населено място!

Има, разбира се, и много богати "пътуващи хора" във Франция. И тези хора активно подпомагат събратята си за достоен живот. Как? Ами, ако вземем за пример "панаирджиите"- собственици на виенски колела и други подобни машини за увеселение по панаири и празници, ще видим че има хиляди техни съграждани, които работят на заплата, и се придвижват с караваните от панаир на панаир!

Собственици на фирми също има, и най-много от работниците им пак са "пътуващи хора".Освен това има немалко роми, които са си намерили добра работа и занаят, и са се заселили като другите емигранти и французи в населените места!

За наличието на криминално проявени "пътуващи хора" аз нямам конкретни данни. Знам, че има много, както има такива от всякакви етноси!

Ще ви преразкажа обаче мнението на самите роми към етикета "пътуващи хора". Френските роми държат да се посочва името на групата към която принадлежат. Било то "мануши", "житани" и цял куп още, като дори си спомням как една ромка мотивира това деление с думите: "Вижте... ние сме по-бели и красиви от тия, които са по-мургави и грозни". Според френските роми, техните племена се настаняват по европейските земи в ранното средновековие, и идват от Индия, защото ги прогонили индийски племена.
Какъв всъщност е проблемът?

Нужна ни е кръгла маса" по реални формули за адаптация."Ромите" са хора, които се самоопределят като "свободно придвижващи се, и свободно мислещи хора", интересуващи се най-вече от съвместно съществуване с етно-културните си събратя. Те държат да не ги "размиват" в разни национални общества, които всъщност винаги ги държат настрана като "заразни"!Има ли по света и у нас формула за "взаимно съжителство с ромите? Едва ли, но поне в България като че ли е време да проучим опита на Франция.И у нас, както във Франция, това не трябва да става без активното участие на български роми от всички населени места, от всички имотни прослойки на ромската общност!Ако има най-после зрялост и искрено желание за решаване на проблемите, може би ще организират най-после една "Кръгла маса по проблемите на съжителството". И то с мотото: "Бъди свободен, и не причинявай никому това, което не би искал да ти причинят!" Бих добавил:"Дори и да са те провокирали".Защото все това им е обяснението на престъпилите общочовешките и наказателните закони роми и всякакъв вид криминално изявени личности у нас и по света!

Мислите ли, че дори самите роми у нас не могат да проумеят, че прекият "причинител" за хулигански прояви, или убийство, всъщност рядко са тия, които ги обиждат и третират лошо?

Мислите ли че няма в България богати роми, които си имат собствени фирми и могат да назначат свои хора там? Мислите ли, че "ромски активисти и депутати" не могат да се договорят с държавата, да се намери формула за изграждане на квартали със сглобяеми фургонни постройки, за да има къде да живеят и работят? Би било добре да спрат нашите политици и общественици с бозави приказки и "купуване на гласове", ами да си дадат сметка, че е време да сменят нещата, променяйки начина си на мислене и гледната точка.
Сподели линка с приятел:

Яндекс.Метрика
Eкспулсирането на ромите от Франция - правомерно действие на една суверенна държава или нарушение на европейското законодателство? 9 out of 10 based on 2 ratings. 2 user reviews.